Ομιλία στους μαθητές του Λυκείου από την Υπεύθυνη ΚΕΣΥΠ στις 28-2-2014

Στις 28 Φεβρουαρίου 2014, η Υπεύθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π. Λακωνίας, Κυρία Βασιλική Βαφάκου ήρθε και μίλησε στους μαθητές του σχολείου μας για τον Σχολικό κι επαγγελματικό προσανατολισμό. Η ομιλία διήρκησε περίπου τέσσερις διδακτικές ώρες, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της, το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν έντονο.

    

 

Η κυρία Βαφάκου μας έστειλε επιστολή λίγες ημέρες μετά την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Ακολουθεί η επιστολή της:

Αγαπητά μου παιδιά

Θα ήθελα μέσω του διευθυντή σας κ. Περγαντή και της εκπαιδευτικού Συνδέσμου του ΓΕΛ Καστορείου με το ΚΕΣΥΠ κας Πρίμπα να σας εκφράσω την απέραντη χαρά και συγκίνηση που ένιωσα περνώντας αυτές τις λίγες ώρες μαζί σας, κατά τις οποίες προσπάθησα να σας μεταδώσω όσο το δυνατόν περισσότερος Πληροφορίες και Μηνύματα που αφορούν το μέλλον σας , την διερεύνηση του εαυτού σας και τις επιστημονικές και Επαγγελματικές σας Επιλογές.

Ξέρω ότι ο όγκος των πληροφοριών που σας μετέδωσα ήταν καταιγιστικός και ο χρόνος λίγος.  Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που εκμεταλλεύτηκα και το τελευταίο λεπτό του χρόνου σας για να σας δώσω όσα περισσότερα μπορούσα. Δεν πρόλαβα  όμως να σας πω το πόσο εντυπωσιασμένη και χαρούμενη ένιωσα, διαβάζοντας μέσα στα μάτια σας και πίσω από την ευγένεια της συμπεριφοράς σας, ένα εξαιρετικό ήθος νέων ανθρώπων και μια ευγένεια ψυχής που σπάνια συναντάς σε τόσο μεγάλο ποσοστό σε παιδιά της ηλικίας σας.

Αυτό με έκανε να θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτές μου τις σκέψεις και στη συνέχεια των όσων σας είπα για αρετές και ουσία του ήθους και της παιδείας των ανθρώπων, να σας πω ότι δεν θεωρώ καθόλου το γεγονός αυτό τυχαίο και συμπτωματικό.

 Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω για την προσοχή και την προσήλωση που είδα στα μάτια σας, να συγχαρώ τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας για την εικόνα των παιδιών τους, που εισέπραξα και να σας πω με βεβαιότητα ότι όταν συναντώ τέτοια παιδιά, αισθάνομαι ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Και μην νομίσετε ότι αυτά που λέω σε σας τα λέω σε κάθε σχολείο που πηγαίνω και συναντώ συμμαθητές σας. Σας βεβαιώνω πως είναι η πρώτη φορά που ένιωσα την ανάγκη να θέλω να καταθέσω αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου σε μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ενός σχολείου που επισκέφτηκα.

Σας συγχαίρω, λοιπόν, για αυτά τα ξεχωριστά στοιχεία που μου δείξατε.

Μέσα στα 30 χρόνια επαφής μου με τα παιδιά, έμαθα να διαβάζω πρόσωπα και μάτια.

Αντιλαμβάνομαι αμέσως αν κάποια παιδιά διαθέτουν κάτι διαφορετικό, όμορφο, ξεχωριστό.

Αυτά μάντεψα πίσω από το καθάριο βλέμμα σας και την ομορφιά των προσώπων που με παρακολουθούσαν και με άκουγαν με προσοχή και προσήλωση.

Για όλα αυτά σας επαινώ, σας καταθέτω τα ξεχωριστά όμορφα συναισθήματα που μου δημιουργήσατε, το σεβασμό μου για τις αγωνίες και τις ανησυχίες για το μέλλον σας και τις ευχές μου για μία όμορφη, Έντιμη, Δημιουργική, Επιστημονική και Επαγγελματική πορεία. Μα πάνω απ’ όλα σας εύχομαι μια Όμορφη και Τυχερή πορεία ΖΩΗΣ.

Είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι  με χρειαστείτε, είτε ερχόμενη και πάλι στο σχολείο σας, είτε για να σας δεχτώ με χαρά στο Γραφείο του ΚΕ.ΣΥ.Π

ΚΑΛΗ ΣΑΣ  ΠΡΟΟΔΟ!!!

Με αγάπη

Βίκυ Βαφάκου, Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ ΛΑΚΩΝΙΑΣ